Αυτοεξέταση Μαστών

Αυτοεξέταση Μαστών

. 1 λεπτό διάβασμα

Η περιοδική αυτοεξέταση των μαστών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «όπλο» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, καθώς περίπου το ένα τρίτο των γυναικών με καρκίνο του μαστού ψηλαφούν την αλλοίωση μόνες τους.

Η αυτοεξέταση του μαστού στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες γίνεται μια φορά το μήνα, από την 7ηημέρα έως έως τη 10η ημέρα του κύκλου. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επιλέγεται μια σταθερή ημερομηνία στην οποία επαναλαμβάνεται η εξέταση.

Τα βήματα για μια σωστή αυτοεξέταση:

1)      Σε χώρο με καλό φωτισμό, στέκεστε όρθια μπροστά σε ένα καθρέφτη. Παρατηρείτε του μαστούς σας για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος, την υφή ή το χρώμα τους. Ελέγχετε για εκροή υγρού από τις θηλές, για εισολκή της θηλής ή ρυτίδωση στο δέρμα, για διογκώσεις στους μαστούς ή τις μασχάλες που δεν προϋπήρχαν.

2)      Υψώνετε τα χέρια σας σε ανάταση και παρατηρείτε τους μαστούς από όλες τις πλευρές.

3)      Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάκτυλα και εφαρμόζοντας ήπια πίεση, ψηλαφάτε κυκλικά ή ακτινωτά όλη την έκταση και των δυο μαστών, καθώς και τις μασχαλιαίες χώρες.

4)      Η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας το κάθε χέρι για τον έλεγχο του αντίπλευρου μαστού.

5)      Η ψηλάφηση επαναλαμβάνεται σε ξαπλωμένη θέση με τη χρήση ενός μαξιλαριού πίσω από την πλάτη.

6)      Η εξέταση κατά τη διάρκεια του ντους μπορεί να κάνει τον έλεγχο πιο εύκολο.

Η αυτοεξέταση είναι χρήσιμη για να γνωρίσετε το στήθος σας, και να ανιχνεύσετε τυχόν αλλαγές, που θα πρέπει να σας οδηγήσουν έγκαιρα στο γιατρό σας. Εντούτοις, δεν αντικαθιστά ούτε τον ετήσιο κλινικό έλεγχο από τον εξειδικευμένο ιατρό, ούτε φυσικά τον προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία.

Αυτοεξέταση Μαστών
Αυτοεξέταση μαστού