Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη του λεμφοιδήματος

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη του λεμφοιδήματος

. 1 λεπτό διάβασμα

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πώς το σώμα μας αντιδρά σε κάθε είδους θεραπεία που αφορά τον καρκίνο, ούτε πώς το σώμα απαντά στις αλλαγές που γίνονται στο λεμφικό σύστημα. Αλλά υπάρχουν τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για εμφάνιση Λεμφοιδήματος ή να επέμβουμε έγκαιρα πριν εγκατασταθεί, στο αρχικό του στάδιο.


Η πρόληψη του Λεμφοιδήματος  ξεκινά ακόμα και πριν το χειρουργείο. Καθώς αυτό τις περισσότερες φορές κρίνεται αδύνατον και πάλι ακόμα πολλοί ασθενείς μαθαίνουν για το λεμφοίδημα πολύ μετά το χειρουργείο τους και μερικές φορές σχεδόν τυχαία.

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως το αν θα εμφανίσει μια γυναίκα λεμφοίδημα δεν σχετίζεται πάντα με τον αριθμό των λεμφαδένων που έχουν αφαιρεθεί, πιθανόν να υπάρχει γενετική συσχέτιση.

Είναι γεγονός ότι μπορεί μια γυναίκα να έχει αφαιρέσει 2 λεμφαδένες και να εμφανίσει λεμφοίδημα και μια άλλη να έχει αφαιρέσει 30 λεμφαδένες και να μην εμφανίσει λεμφοίδημα ποτέ στη ζωή της.

Ερευνητές μελετούν πλέον κατά πόσο το γονιδίωμα μπορεί να προδιαθέτει κάποιες γυναίκες να εμφανίσουν λεμφοίδημα. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε πως σε κάποιες γυναίκες με λεμφοίδημα στο χέρι, συσχετιζόμενο με καρκίνο του μαστού, υπήρχαν αλλαγές και στη ροή της λέμφου στο άλλο χέρι παρότι φαινόταν φυσιολογικό.

Άλλη έρευνα έδειξε πως γυναίκες που εμφάνιζαν λεμφοίδημα μετά από καρκίνο του μαστού είχαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που άλλες γυναίκες δεν είχαν. Αυτή η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο αλλά μπορεί μια μέρα να εξηγήσει πως κάποιες “χαμηλού κινδύνου” γυναίκες εμφανίζουν λεμφοίδημα.

Η φυσικοθεραπεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για την πρόληψη του Λεμφοιδήματος.

  1. Προληπτική λεμφική παροχέτευση
  2. Ειδική περίδεση
  3. Εφαρμογή ειδικών προληπτικών συμπιεστικώνενδυμάτων
  4. Αντλία λεμφικής παροχέτευσης
  5. Αλλαγές στο τρόπο ζωής (προστασία και φροντίδα του δέρματος , άσκηση, μείωση βάρους)

Όλα τα παραπάνω, αποδεδειγμένα βελτιώνουν την λειτουργία του  λεμφικού συστήματος με αποτέλεσμα την πρόληψη του Λεμφοιδηματος.

Εβίτα Παπαργυροπούλου

Φυσικοθεραπεύτρια MSc CLT

Lymphedema Clinic Papargyropoulou – Θεραπεία Λεμφοιδήματος