Ψευδοαγγειωματώδης Στρωματική Υπερπλασία (PASH)

Ψευδοαγγειωματώδης Στρωματική Υπερπλασία (PASH)

. 1 λεπτό διάβασμα

Η Ψευδοαγγειωματώδης Στρωματική Υπερπλασία (Pseudoangiomatous Stromal Hyperplasia) είναι μια καλοήθης πάθηση του μαστού, πιο συχνή στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες. Η αιτιολογία εμφάνισής της είναι άγνωστη, φέρεται όμως να σχετίζεται με αλλαγές στην ισορροπία των ορμονών στο σώμα.

Πως γίνεται η διάγνωση της Ψευδοαγγειωματώδους Στρωματικής Υπερπλασίας;

Συνήθως, το σύμπτωμα προσέλευσης είναι η εμφάνιση ενός ψηλαφητού ογκιδίου στο μαστό, με καλοήθη κυρίως χαρακτηριστικά. Βέβαια, μπορεί να ανιχνευθεί και ως ένας όζος στην Ψηφιακή Μαστογραφία ή ως μια υπερηχογραφική αλλοίωση που ανακαλύπτεται στα πλαίσια ενός προληπτικού ελέγχου.

Τα απεικονιστικά χαρακτηριστικά της στη Μαστογραφία και τον Υπέρηχο Μαστών είναι συνήθως αυτά μιας αλλοίωσης με σαφή και περιγεγραμμένα όρια, μπορεί όμως η βλάβη να είναι ετερογενής και όχι ομοιόμορφη.

Η τελική διάγνωση τίθεται με λήψη ιστοτεμαχίων και μικροσκοπική εξέταση.

Πως αντιμετωπίζεται η PASH;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται κάποια περαιτέρω θεραπεία η χειρουργική αφαίρεση μιας τέτοιας εστίας. Βέβαια, απαραίτητη είναι η παρακολούθηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η βλάβη μπορεί να μεγαλώσει. Η ύπαρξη της PASH δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, και δεν καταλογίζεται ως προκαρκινική αλλοίωση.