Νόσος Mondor του μαστού

Νόσος Mondor του μαστού

. 2 λεπτά διάβασμα

Τι είναι η Νόσος Mondor;

Η νόσος Mondor είναι μια σπάνια, καλοήθης πάθηση του μαστού, που προκαλείται από φλεγμονή και θρόμβωση σε φλεβικά στελέχη (φλέβες) του δέρματος του μαστού ή του θωρακικού τοιχώματος. Είναι πάθηση αντίστοιχη με τη θρομβοφλεβίτιδα των περιφερικών φλεβών, και συνήθως επηρεάζει φλέβες πέριξ της θηλής ή του έξω ημιμορίου του μαστού. Μετά το αρχικό στάδιο της θρόμβωσης, η επανασηραγγοποίηση (δηλαδή η δημιουργία νέου αυλού εντός του αγγείου) προκαλεί υπερπλασία των ινωδών και μυϊκών στοιχείων του αγγείου, και ίνωση των γύρω ιστών, με αποτέλεσμα μια τοπική αντιδραστική υπερπλασία του ινώδους ιστού.

Πως προκαλείται η Νόσος Mondor;

Τα αίτια εμφάνισής της είναι ασαφή. Γεγονότα που μπορεί να «πυροδοτήσουν» την εμφάνισή της είναι η έντονη άσκηση, κάποιος μικροτραυματισμός του μαστού ή του θώρακα ή η χρήση πολύ σφιχτού στηθόδεσμου. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί μετά από ογκολογικές ή αισθητικές επεμβάσεις στο μαστό.

Ποια είναι τα συμπτώματά της και πως διαγιγνώσκεται;

Η νόσος Mondor εμφανίζεται με πόνο στο μαστό, αίσθημα μιας επιφανειακής «χορδής» σε κάποιο τμήμα του μαστού, ενώ με την πάροδο του χρόνου η περιοχή γίνεται ανώδυνη και μπορεί το δέρμα της περιοχής να εμφανίσει εισολκή. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προσομοιάζουν με συμπτώματα κακοήθειας, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η κλινική αξιολόγηση και απεικόνιση του μαστού.

Στην Ψηφιακή Μαστογραφία συνήθως δεν υπάρχουν ειδικά ευρήματα, όμως στον Υπέρηχο, η νόσος Mondor εμφανίζεται ως μια σωληνώδης ανηχοϊκή ή ισοηχοϊκή δομή, με περιοχές ίνωσης. Οι γύρω ιστοί μπορεί να έχουν εικόνα φλεγμονής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ορατός θρόμβος. Αντίστοιχα, στην υπερηχογραφική μελέτη των αγγείων της περιοχής δεν ανιχνεύεται ροή στο προσβεβλημένο φλεβικό δίκτυο.

Πως αντιμετωπίζεται η Νόσος Mondor;

Η καλοήθης αυτή πάθηση είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Ο πόνος διαρκεί από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, αλλά η ψηλαφητή σκληρία μπορεί να παραμείνει για μήνες μέχρι να εξαφανιστεί. Στα αρχικά στάδια προτείνεται η λήψη παυσίπονων ή και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, είτε σε μορφή χαπιού είτε με τοπική εφαρμογή και μάλαξη. Επίσης, χρήσιμες είναι οι θερμές κομπρέσσες στην περιοχή, αλλά και η χρήση μαλακού στηθόδεσμου. Μόνον σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και υπό συγκεκριμένα κριτήρια μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής.

Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Η Νόσος Mondor δεν συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου όμως θα πρέπει να ακολουθείται με βάση τον εξατομικευμένο υπολογισμό κινδύνου και τις συμβουλές του ειδικού, ενώ κάποιες φορές σε επιμονή των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί απεικονιστικός και κλινικός επανέλεγχος.