TAD Στοχευμένη Λεμφαδενεκτομή

TAD Στοχευμένη Λεμφαδενεκτομή

. 2 λεπτά διάβασμα

Η στοχευμένη λεμφαδενεκτομή αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνική στην χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που εφαρμόζεται σε ασθενείς που λαμβάνουν προεγχειρητική χημειοθεραπεία.

TAD Στοχευμένη Λεμφαδενεκτομή

.

Τι είναι η στοχευμένη λεμφαδενεκτομή;

Η μέθοδος TAD αναπτύχθηκε καθώς πολλές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία πριν τη χειρουργική επέμβαση, και ενώ αρχικά είχαν μεταστατική νόσο στη μασχάλη, στο τελικό χειρουργείο δεν είχαν υπολειπόμενη νόσο. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να αφαιρέσουμε λιγότερους λεμφαδένες, χωρίς να έχουμε τις σημαντικές επιπλοκές του λεμφαδενικού καθαρισμού, αντιμετωπίζοντας όμως με επιτυχία τον καρκίνο.

Η μέθοδος TAD ξεκινά από τη διάγνωση, καθώς εντοπίζονται οι ύποπτοι λεμφαδένες στη μασχάλη, υποβάλλονται σε βιοψία και τοποθετείται clip σήμανσης στον κάθε ύποπτο λεμφαδένα. Κατόπιν, η ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητική χημειοθεραπεία, και μετά το τέλος της θεραπείας προχωράμε στην οριστική χειρουργική επέμβαση στο μαστό και τη μασχάλη.

Η έννοια της «στοχευμένης λεμφαδενεκτομής» λοιπόν αφορά στην αφαίρεση των συγκεκριμένων λεμφαδένων που αναδείχθηκαν προ της χημειοθεραπείας πως είναι διηθημένοι από τη νόσο, και την αποστολή τους για βιοψία. Στην περίπτωση που η βιοψία αποβεί αρνητική, τότε δεν προχωράμε σε ευρύτερο λεμφαδενικό καθαρισμό, και η ασθενής έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης λεμφοιδήματος ή δυσκινησίας στο χέρι.

Τα απαραίτητα βήματα λοιπόν για τη στοχευμένη  λεμφαδενεκτομή είναι:

  • Βιοψία και σήμανση των ύποπτων λεμφαδένων κατά τη διάγνωση και αρχική διερεύνηση
  • Προεγχειρητική χημειοθεραπεία, που έχει στόχο αφ’ ενός την προφύλαξη του οργανισμού από την εμφάνιση μεταστάσεων στο μέλλον, αλλά και τη συρρίκνωση του όγκου στο μαστό και τη μασχάλη. Τα ποσοστά πλήρους ανταπόκρισης (εξαφάνισης δηλαδή του καρκίνου στο μαστό και τη μασχάλη) ποικίλλουν από 20 – 65%, αναλόγως της βιολογίας της νόσου
  • Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου, και των σημασμένων λεμφαδένων και αποστολή των λεμφαδένων για βιοψία. Στην περίπτωση μη ανεύρεσης καρκινικών κυττάρων, μπορούμε με ασφάλεια να μην αφαιρέσουμε τους υπόλοιπους λεμφαδένες.
TAD Στοχευμένη Λεμφαδενεκτομή Βιοψία Λεμφαδένα